Un elefant de circ


Un elefant de circ

Știi cum se dresează un elefant de circ? Puiului i se leagă o sfoară de un picior, iar celălalt capăt al sforii este prins de un stâlp al arenei. Crescând cu sfoara la picior, elefantul ajunge să creadă că libertatea sa de mișcare este limitată de lungimea acesteia.

Când devine un animal puternic, capabil să rupă atât sfoara, cât și stâlpul, elefantul nu acționează. De ce? Pentru că trăiește cu convingerea că puterea lui este limitată de acea sfoară.

Am povestit această întâmplare într-un scurt video pe social media, iar unele comentarii au contestat metoda descrisă. Se pare că în realitate, dresajul elefanților este ceva mai blând, implicând și recompense. Dar povestea nu este despre animalele de circ. Este despre o temă mult mai profundă: neputința dobândită.

Ce este neputința dobândită?

În psihologie, neputința dobândită este o convingere limitativă formată în trecut. Nu ne naștem cu ea și nici nu are legătură cu un handicap fizic. Este, de fapt, un „bagaj” de convingeri moștenite în copilărie, adesea prin cuvintele unor figuri de autoritate:

  • „Nu ești bun de nimic!”
  • „Nu vei face nimic în viață!”
  • „Nimeni din familia noastră nu a fost fericit!”

Astfel de mesaje, primite de la părinți, profesori sau alte persoane importante pentru noi, devin „adevăruri incontestabile”. Le acceptăm ca reguli, iar acestea ne influențează alegerile și acțiunile.

Aceasta este neputința dobândită: un „dresaj” mental care ne limitează, la fel ca pe elefantul din poveste.

Neputința dobândită și social media

Astăzi, această neputință capătă o formă diferită: neputința afișată public. Apare atunci când cineva își justifică lipsa de acțiune spunând:

  • „Eu nu pot să fac asta, pentru că sunt diferit.”
  • „Uitați-vă la mine, suferința mea mă face unic, iar dacă nu mă înțelegeți, mă discriminați.”

Această victimizare atrage atenție și, adesea, compasiune. Cu alte cuvinte, neputința este acceptată, afișată și răsplătită. Dar cu atâtea recompense, cum să renunți la statutul de victimă?

Puterea de a rupe „sforicica”

Dar să nu uităm: elefantul, oricât ar fi de frumos, este făcut ca să se bucure de natură, de o viață în libertate, nu într-o arenă cu oameni care mănâncă popcorn. La fel, omul însuși are capacitatea uimitoare de a produce valoare, de a ajuta, de a gândi și imagina, de a contribui prin creația proprie la minunata Creație a Creatorului.

Nu e mult de filosofat pe această temă. Conștientizarea acestui concept este de ajuns ca să rupem sforicica de la picior și să părăsim arena circului, oricât de ispititoare ar fi ea, cu aplauze și recompense. Dacă ai printre apropiați oameni care cred că viața lor este limitată de context, ajută-i să înțeleagă doar atât: libertatea de acțiune este egală cu libertatea de a gândi și de a imagina. Încurajează-i să pornească în această aventură a unei minți libere, a unui spirit care se poate dezvolta și care poate crește prin educație (sau autoeducație!). Amintește-le că sunt ființe minunate, create de cel mai tare Creator, și că avem aici o treabă nemaipomenită: să ne bucurăm de universul pe care l-am moștenit și alături de care putem să creștem.

Îți doresc succes și putere în eforturile tale de a înfrumuseța lumea!

Te îmbrățișez cu drag!

Ștefan


P.S. 1 - Acel video scurt (reel) de care spuneam mai sus se poate viziona aici:

https://vm.tiktok.com/ZNeEH4nwu/

Este parte dintr-o serie pe care am început-o anul trecut. Dacă îți place, te rog să-l împărtășești și cu cei dragi. Poate le va fi de folos.

P.S. 2 - Dacă ai ajuns aici în urma spectacolelor la care ai fost, aș vrea să-ți reamintesc faptul că Red Nose Society și Rotari Entertainment vor deveni în curând „Teatrul Rod București”. Paginile de Facebook și site-urile vor funcționa sub acest nume nou, „ROD”. Deocamdată ne poți găsi aici: https://www.facebook.com/teatrulrod.