Cum depășim suferința pierderii cuiva drag.
Partea 3/4
„Cel care are un motiv pentru care să trăiască
poate suporta aproape orice mod de a trăi.” - Friedrich Nietzsche
Când tatăl meu a murit, am observat un detaliu: trupul lui se zbătea pentru fiecare secundă de viață. Chiar dacă mental nu mai era prezent (era în comă), inima lui se străduia să bată, fiecare celulă își făcea totuși treaba, țesuturile încă erau străbătute de o energie vitală. De parcă cineva le programase să cucerească clipa prezentă cu gândul la cea viitoare. În „sistemul lor de operare” exista ideea unui viitor.
Deci, biologic suntem construiți să luptăm pentru viață, iubim viața, ne-o dorim cu fiecare atom. Suntem parte dintr-un întreg în care palpită viața, unde fiecare ființă sărbătorește. O simfonie, un dans, o explozie de culori, o mare iubire și mici cuceriri.
Dacă trupul nostru știe atât de bine acest lucru, trebuie doar ca mintea să-și recapete aprecierea pentru minunea vieții. Să caute bucuria, lumina, motive pentru a sărbători. Inima noastră trebuie reacordată să vibreze din nou în fața unui răsărit de soare, la zumzetul unei gâze și lângă ștrengăria unei flori de primăvară.
Ce sens are pierderea celor dragi? (Pentru că toate au un sens!) Despre asta povestim data viitoare. Până atunci, însă, te invit să faci următorul exercițiu. Ar fi bine să-l faci în scris, în jurnalul tău sau într-un document personal. Lasă-ți inima să caute răspunsurile la următoarele întrebări și apoi pune-ți mintea să-și imagineze cum aceste răspunsuri devin temelia unui viitor de care să te îndrăgostești:
Ce îți place să faci cel mai mult?
Ce îți face inima să-ți cânte?
Imaginează-ți un copil care râde în hohote, cu gura până la urechi. Dacă tu ai fi acel copil, ce te-ar face să râzi cu atâta poftă?
Unde ți-ar plăcea să călătorești acum?
Ce cadou ți-ai oferi dacă ai putea?
Pentru ce poți să fii recunoscător/recunoscătoare?
Pe cine poți ajuta?
Cum poți face pe cineva să zâmbească sau să râdă în următoarele 15 minute?
Cine ți-ai dori să devii în următoarele 3 săptămâni?
Cum va arăta o zi minunată din viața ta în 3 săptămâni?
Ce acțiune mică poți face acum ca să devii acea persoană luminoasă, plină de iubire și care îi inspiră și pe ceilalți?
Te îmbrățișez cu mult drag!
Ștefan
PS. 1 - Încă de la filosofii din Antichitate știm că nu evenimentele pe care le trăim ne provoacă suferința, ci felul în care ne raportăm la ceea ce trăim. Stă în puterea noastră să schimbăm ceea ce simțim.
PS. 2 - Viktor Frankl spunea că putem pierde totul: avere, relații, joburi, sănătatea fizică, aprecierea celorlalți, totul. Cu o singură excepție: capacitatea de a controla felul în care ne traducem ceea ce trăim. Aceasta este ultima noastră libertate: de a ne alege cum să interpretăm ceea ce trăim. Același eveniment poate fi „un mare ghinion” sau „o mare binecuvântare”. Noi decidem.