Blocaj emoțional? Hai să-l depășim!


Blocaj emoțional? Hai să-l depășim!

„Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.” Maya Angelou


Mă simt ca și cum aș fi într-un blocaj. Nu mai am motivație. Nu știu ce vreau. Nu știu încotro s-o iau. Ce să fac? Nici nu știu ce ar fi mai bine pentru mine acum. Parcă sunt într-o ceață. Și nu mai am chef de nimic.

Îți sună cunoscut? Mie da. Sunt gânduri pe care le ruminam cu ceva vreme în urmă. Am reușit să le dau afară din cap, dar acum le aud rostite de alții. Dacă și tu auzi astfel de vorbe din partea celor dragi, hai să-i ajutăm cumva. Am pus laolaltă câteva idei sub forma unui foarte scurt ghid, de avut la îndemână ca un fel de „trusă de prim ajutor”.

Ce este un blocaj? De ce ne pierdem motivația?

Cele mai frecvente motive sunt următoarele:

  • O oboseală cruntă, mai ales de tip psiho-emoțional, dar și fizic.
  • O schimbare majoră în viața noastră (alt job, o veste proastă, un diagnostic neașteptat). Schimbările mari aduc cu ele schimbări la nivelul identității. De exemplu, dacă până ieri mă identificam ca o persoană sănătoasă, un diagnostic nou mă poate redefini ca fiind „bolnav”. Această schimbare de identitate vine cu necunoscute, incertitudini și teama de nou. Până la urmă, cui i-ar plăcea să hoinărească printr-o junglă necunoscută, fără busolă și fără provizii?
  • O pierdere acută a sensului, a rostului. Omul este făcut să acționeze având un scop clar. E mai mult decât „doar motivație” sau „un de ce”. Sensul se află la granița dintre psihologie, filosofie și viața spirituală.

Un exemplu concret: un pompier merge la job pentru că asta e meseria lui (poate și vocația), dar dacă știe că într-o clădire care arde se află copilul său, nu va ezita să riște totul. La fel, ne trezim dimineața pentru salariu și (sper) din pasiune, dar facem sacrificii și renunțăm la confort doar când avem un sens profund care ne motivează dincolo de rutina zilnică.

Ce este de făcut?

Pe scurt: e nevoie de o altă emoție. Blocajul este un semn că ne trebuie urgent un punct de referință, o nouă „stea polară” spre care să ne îndreptăm atenția. Apoi, trebuie să trecem la acțiune.

Uite câteva lucruri pe care le poți face pentru cei dragi care trec prin astfel de momente:

  • Scoate-i la o plimbare, preferabil în natură. Mișcarea și aerul proaspăt ajută la schimbarea perspectivei. De asemenea, mișcarea corpului deblochează și emoțiile care paralizează mintea.
  • Ajută-i să-și mute atenția de la problemă la lucrurile care funcționează. La început, vor spune că nimic nu merge bine. Insistă! Blocajul creează un zid greu de spart, dar este posibil.
  • Redefinește împreună cu ei situația. De exemplu:
    • Nu sunt într-un blocaj, ci într-o perioadă de reconfigurare a traseului.
    • Nu sunt pierdut, ci caut varianta care mă pasionează cel mai tare.
    • Nu sunt neputincios, ci închid o etapă și sunt pe punctul de a începe alta, plină de noi experiențe și oportunități.

E firesc să ne mai rătăcim uneori. Busola ni se mai dă peste cap. Dar aceste momente sunt oportunități de schimbare. Dacă tot trebuie să trecem prin transformări, hai să le facem într-un sens bun, să ne modeleze într-o versiune mai bună a noastră.

Acum, du-te și fii de folos celor care au nevoie de tine!

Te îmbrățișez cu drag și îți țin pumnii în lucrarea ta prin care vrei să faci lumea mai bună!

Ștefan


PS 1: Există o „colecție” de emoții negative cu care ne confruntăm frecvent în această perioadă: anxietate, frustrare, frică, furie, deznădejde. Aceste emoții ne dau viața peste cap și ne afectează relațiile și jobul. Dar ce-ar fi dacă am putea să le controlăm și să ne construim o viață dominată de bucurie, sens, dragoste și entuziasm?

Te invit pe 29 martie, de la ora 13:00, la Sala Dalles din București, la un atelier de dezvoltare personală unde voi prezenta harta emoțiilor și tehnici de gestionare a lor. Detalii și acces aici: subscribepage.io/4ATL7G. Te aștept cu drag!

PS 2: Un reminder: dacă ne-ai descoperit în sala de spectacol sub numele Red Nose Society sau Rotari Entertainment, acum ne numim Teatrul ROD București.

Hai să rămânem conectați pe rețele sociale: